De vorige keer had ik het al even over het praktiseren van Gods aanwezigheid. Dit keer wil ik je wat praktische tips geven over hoe je dit kan doen. Ik preek in dit geval zeker ook tegen mezelf, want ik ben by no means the expert. Dus als niemand dit leest, dan ben ik zelf in ieder geval aangemoedigd om hiermee aan de slag te gaan. Want ik wil groeien in intimiteit met God, en dit zijn dingen die mij daarbij helpen. We zijn niet allemaal hetzelfde (zoals een wijs man ooit zei), dus neem eruit wat je kan gebruiken en groei in jóuw manier van wandelen met God.

I. Goede theologie
Dit is het fundament: een goed beeld ontwikkelen van wie God is. Je gaat geen vriendschap aan met Iemand waarvan je denkt dat Hij boos, veroordelend of afwijzend tegenover je staat. De ontdekking van zijn karakter (zijn genade, zijn liefde, zijn heiligheid, etc.) en zijn verlangen naar jou, zullen je naar Hem toe trekken. Laat je overtuigen en inspireren door zijn Woord, goede boeken en/of onderwijs. Vraag God zichzelf aan je te openbaren en de leugens die je over Hem gelooft te vervangen door waarheid.

II. Gebed
Een goed begin is het halve werk, dus begin je dag met God. Of je nou weinig of veel tijd hebt, je kunt je aandacht op Hem richten bij de start van elke nieuwe dag. Je ervan bewust worden dat Hij er is en dat de dag zijn geschenk aan jou is; jezelf toewijden aan zijn bedoelingen en je verlangen uitspreken om met Hem te wandelen. Kies (en bewaak!) ook een moment op de dag waarop je echt even de tijd neemt voor Hem alleen. Gedurende de dag kun je door schietgebedjes de conversatie gaande houden. Deel gewoon met Hem wat er in je leeft, the good and the bad. In tongen bidden is ook heel effectief, en een sterk wapen tegen allerlei ongewenste emoties en gedachten die op je afgevuurd kunnen worden.

III. Ogen open
schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient (Fil. 4:8). Laat jezelf vullen met het goede van God, door te kijken en te luisteren (te proeven, te ruiken en te tasten) naar wat van Hem komt. Ontvang Gods algemene openbaring door de natuur, andere mensen, kunst en creativiteit. Verwonder je en dank God voor de dingen die je vreugde brengen. Aanbid Hem (in je hart) wanneer je iets van zijn schoonheid ziet. Ontvang zijn specifieke openbaring: zijn Woord. De tijd nemen om te lezen is belangrijk, maar een woord ‘on the go’ op je telefoon helpt ook, als je het met aandacht leest. Ik krijg er zelf meerdere per dag, en ben steeds verbaasd over hoe God hierdoorheen spreekt, áls ik me ervoor openstel.

IV. Ogen dicht
Als tegenhanger van de hierboven genoemde tekst, staat er in Ps. 119:37: Houd mijn ogen af van wat leeg is. Zoals je bewust kiest om je met bepaalde dingen te vullen, moet je ook bewust kiezen om je voor dingen af te sluiten. Dingen die je leegzuigen in plaats van leven geven. Dingen die je aandacht van God africhten. Voor mij is dat bv. overmatig social media gebruik. Ik moet me beheersen om niet elk ‘leeg’ moment hiermee te vullen, maar zo’n moment juist aan te grijpen als kans om God te ontmoeten. We moeten de tijd niet doden, maar uitbuiten (Ef. 5:16). In deze tijd is het een enorme uitdaging om je gedachten niet continu vol te stoppen met allerlei zinloze (al dan niet onschuldige) informatie. Het vergt discipline om ruimte te creëren voor Gods stem.

Makkelijk is anders, en Hoe vaak struikelen we niet allemaal! (Jk. 3:2), maar oefening baart kunst. God is niet op zoek naar perfectie, wel naar vriendschap. En een vriendschap heeft zorg en aandacht nodig. God is een beloner van wie Hem ernstig zoeken (Hb. 11:6), en de beloning is Hij zelf! Eén ding weet ik zeker: Hij is de levenslange zoektocht meer dan waard.

Dan zullen wij Hem kennen,
ernaar jagen om de HEER te kennen.
Hij komt naar ons als de milde regen,
als de lenteregen die de aarde drenkt.
– Hosea 6:3